Series terkini : Design Your Freelancing Business Plan

semua yang anda perlukan untuk belajar bangunkan sebuah website tanpa perlu tunggu

1 - 2 tahun

Sertai lebih 360+ pengguna yang berjaya membangunkan website mereka sendiri dan meningkatkan kemahiran dalam Web Deveplopment;
** Sebelum ianya penuh
As seen on

ADAKAH ANDA INGIN..

Design website tanpa
coding?

Bagunkan Kedai Online sendiri?

Design High-Converting
Sales Pages?

Design Killer Resume
sebagai seorang Web Developer?

Belajar Web Development tanpa perlu Subscribe Courses yang berbeza?

Jadi Freelancer Full-timer @ Part-timer yang menguntungkan?

" Jadi platform ini mungkin yang terbaik dan terlengkap yang anda pernah jumpa "

Antara pengguna platform ini kerja disini
Btw terima kasih tuan buat platform kelas design. Penerangan tuan memang SUPERBšŸ¤©.. Mudah faham dan praktikal sangat..

Sebelumni sy banyak tengok modul di UDEM* tapi ambik masa jugak utkĀ fahamĀ betul2.
Aniq, Web Developer
Alhamdulillah bermanfaat ilmunya. Penyampaiannya jelas, tuan memang pakar dalam bidang tersebut.

Syukur kerana ianya ilmu yang sungguh bernilai tinggi. Moga ianya berterusan.

JazakAllah.
Tuan Izan Shafie, Copywriter storytelling
All Good, UI UX senang faham
Aliff Rosli, Software Engineer
Video penerangan dalam kelas design sgt padu..mudah faham..sesuai utk org yg x tahu mcm sy..
Muhammad Syamim Martius
Explaination video sangat jelas! Terima kasih tuanšŸ¤˜šŸ˜†
Syed Zakwan, Efeq Ventures
Terima kasih cikgu for this great series šŸ™
Aima Aimaduddin, System Developer
** Sebelum ianya penuh
Sulaiman Misri
Pengasas bersama Kelas Design.
June 2023.
Tuan-tuan dan puan-puan yang saya hormati.

Jika anda mahu bangunkan sebuah Website, baik itu Website korporat, Landing Page, Sales Page ataupun E-Commerce site..

Then anda wajib untuk menggunakan platform CMS seperti WordPress kerana ianya akan mempercepatkan process pembangunan lebih dari 80% berbanding dengan cara biasa yakni coding from scratch.

Here's why :

Saya merupakan seorang Web Developer yang mana saya mempunyai pengalaman kerja lebih 7 tahun dalam bidang ini. Saya sudah buat website, sistem dan applikasi mobile daripada from scratch hinggalah menggunakan no-code builder.

Jadi dengan belajar membangunkan sebuah website menggunakan WordPress, sememangnya akan memudahkan dan mempercepatkan kerja anda.

Baik anda seorang Web Developer mahupun seorang Internet Marketer. Menguasai pembangunan website dengan WordPress pasti memberikan impak positif dalam kerjaya anda.

Tetapi ianya tidak semudah itu ye..

Untuk anda mudah membangunkan sebuah website, anda perlu faham alur pembuatan website itu sendiri.

Bermula dari memahami cara pembelian Domain, Deploy Server, Setup Control Panel, Install WordPress, Install Theme dan Plugins.

Tidak setakat itu, anda juga perlu memahami bagaimana struktur website itu berfungsi.

Ada yang namanya `div`, ada yang namanya `h1`, ada yang namanya `html`, `css`, `javascript`, `PHP` dan banyak lagi.

Itu semua anda perlu fahami sebelum design sebuah website.

Saya juga begitu. Sampailah saya jumpa cara paling cepat untuk memahami semua itu dan saya akan kongsi kepada anda semua.

10 - 12 tahun lepas, seperti Programmer lain, saya juga bermula dari bawah. Saya mengharungi hari-hari yang menyakitkan untuk memahami konsep-konsep asas untuk membina sebuah website.

Bermula daripada HTML, CSS, JavaScript dan PHP. Kemudian perlu memahami konsep Terminal, Sudo, Domain Name Server, Private Server dan banyak lagi.

Baca saja, anda sudah pening kan?

Waktu itu saya harap sangat saya jumpa platform seperti ini. Yang boleh guide saya dari awal sehingga saya berjaya laksanakan task yang diberikan.

Tapi tak jumpa. Dekat YouTube pun tak ramai kongsikan tutorial yang lengkap.

Buat carian Google pun sama.

Jadi apa yang saya buat adalah saya belajar sendiri sehingga saya jumpa cara untuk Simplified the development process .

Tak berhenti design website dah selepas itu..

Selepas saya jumpa cara untuk memudahkan saya faham dan buat website, saya terus menerus design website.

1 website.. 2 website.. 3 website.. 10 dan seterusnya..

Kemudian saya decide untuk buat servis Freelance. Pagi saya kerja dengan orang. Malam saya pulun kerja Freelance.

Saya buat website, saya buat sistem, deploy server dan pelbagai lagi.

Perkara yang susah pada dulunya, jadi mudah. Sebab saya sudah faham bagaimana untuk Simplified the development process .

Sehingga sekarang sebenarnya saya masih run servis Freelance. Tak boleh nak stop.

Alhamdulillah.. Rezeki.

kerjaya saya juga turut berubah positif..

Bila saya dapat buat tasks yang di-assign kepada saya dan dapat deliver dengan baik, prestasi kerja saya semakin baik.

Dan akhirnya saya mendapat kenaikkan gaji dan kenaikkan pangkat yang agak cepat.

Daripada Web Developer biasa, kepada Senior dan Lead Developer.

Saya bertukar syarikat untuk mencari cabaran yang baru dalam dunia Web Development.

Saya bekerja rapat dengan team Sales dan Marketing.

Dari situ saya faham konsep funnel, bagaimana untuk 10X sales dengan sales Funnel.

Saya juga belajar bagaimana untuk design High Converting Landing page / Sales page.

Ada beberapa Konsep high-converting yang boleh anda gunakan. Seperti AIDA dan AIDCA.

Dijemput untuk berkongsi ilmu dengan orang lain..

Apa bila menjadi seorang Lead Developer, saya tidak dapat lari daripada Guide Juniors saya ataupun rakan yang lain dalam perkara-perkara teknikal.

Selain Company-level, saya juga memberi perkongsian pada Universiti dan personal.

Sehingga saya dipanggil untuk membuat perkongsian dalam Radio!

jemputan untuk mengajar pelajar universiti dan small group coaching

Saya tidak hanya mahu berhenti berkongsi ilmu dengan rakan-rakan sepejabat. Saya mahu ilmu tersebut dikongsi kepada orang lain.

Jadi saya juga ada buat ala-ala bootcamp suatu masa dahulu. Untuk guide Internet Marketer dan Programmer buat website dengan betul dan baik.

Contoh website yang telah saya bangunkan..

Website yang saya bangunkan bukan sahaja dalam negara, bahkan untuk klien luar negara. Semua ini dibangunkan dengan sangat cepat menggunakan WordPress sebagai wadah utama dan beberapa plugins lain.
** Dan banyak lagi website yang dibangunkan saya. Nak letak semua takut tak muat pula..

Dengan website yang telah saya bangunkan, mereka..

  • Ada yang Ganerate sales income lebih RM20K setahun..
  • Ada yang Ganerate sales income lebih RM100K setahun..
  • Ada yang Ganerate sales income lebih RM300K setahun..
  • Bahkan ada yang lebih RM1 Juta setahun.
Of course saya tak boleh nak Screen Shot hasil jualan mereka kerana itu adalah hak peribadi syarikat mereka.

Tapi..

Siapa yang perlukan platform sebegini?

  • Adakah anda seorang Internet Marketer yang mahu belajar bagaimana untuk hasilkan sebuah website yang Perform lebih laju dan generate lebih banyak leads?
  • Adakah anda seorang Programmer @ Web Developer yang tercari-cari bagaimana cara untuk hasilkan sebuah Website berasaskan WordPress dan nak percepatkan proses deliver the project?
  • Adakah anda seorang Ejen hartanah yang nak generate Leads dan berikan perkongsian tentang urusan hartanah? Atau mungkin nak beritahu senarai Rumah yang ingin dijual?
  • Adakah anda seorang Salesman yang nak generate Leads yang berkualiti?
  • Adakah anda seorang Owner Business atau Agency yang nak hasilkan lebih banyak Website @ landing page yang lebih padu untuk klien @ bisnes anda sendiri?
  • Adakah anda seorang pelajar Kolej @ Universiti yang nak belajar bagaimana untuk deploy Server bagi Final Year Project ?
  • Atau adakah anda bukan daripada yang saya sebut diatas, tetapi sangat berminat nak belajar bagaimana nak hasilkan sebuah website?
Jika anda menjawab "Yes" pada salah satu pilihan di atas..

Maka anda wajib untuk daftar ke platform Kelas Design ini sekarang
** Sebelum ianya penuh

Kenapa ratusan pengguna percayakan platform kelas design ini?

Ini adalah kerana platform ini dibangunkan untuk anda. Selain daripada
World-Class video tutorial, ini adalah fungsi yang ada dalam Kelas Design
untuk anda.

Senarai series

  • Memudahkan untuk anda membuat carian Series yang ada.
  • Terdapat fungsi Filtering

Progrezā„¢

  • Memudahkan anda untuk teruskan pembelajaran jika anda keluar dari platform.
  • Anda boleh sambung bila-bila masa kerana anda sudah tahu Episode mana yang anda sudah selesaikan.

Snippetzā„¢

  • Copy & Paste custom code yang digunakan oleh pengajar ke dalam website anda.
  • Sangat bermanfaat kepada anda yang non-programmer.

Affiliate

  • Jana pendapatan sambil belajar. Best sangat kan?
  • Anda boleh sebarkan Link unik anda kepada kenalan kalian. Jika mereka daftar akaun Pro, anda akan menerima komisyen daripada Kelas Design.

Support Group

  • Terdapat masalah dalam sesi pembelajaran? Kongsikan dalam group agar kita boleh tolong selesaikan.

Dan banyak lagi fungsi yang menarik..

** Sebelum ianya penuh

kenapa anda hanya perlukan sistem ini sahaja?

Kerana sistem ini menawarkan kepada anda tutorial yang lengkap untuk mempelajari WordPress Development.

Berikut adalah Area yang akan Kelas Design cover. World-Class Tutorial Series..
  • WordPress Development. Anda akan pelajari bagaimana untuk membangunkan sebuah website berasaskan WordPress. Bukan sekadar website, tetapi juga E-Commerce, Landing Page, Sales page dan banyak lagi.
  • RunCloud Control Panel . RunCloud adalah sebuah platform yang membolehkan anda kawal semua website / web sistem dengan mudah. Menguasai cara penggunaan RunCloud akan memudahkan kerja development anda. Trust me. I've been there.
  • Digital Ocean. Mengetahui cara untuk deploy server di Digital Ocean memang membuatkan anda lain daripada developer lain. Tak ramai yang boleh laksanakannya. Kita akan belajar bagaimana nak deploy Private Server disini.
  • Amazon Web Services (AWS). Game changer. AWS ada pelbagai jenis perkhidmatan untuk anda seorang Web Developer perlukan. Bermula daripada pembelian domain sehingga pembuatan Ai. Kita akan belajar beberapa jenis produk mereka.
  • HTML , CSS dan JavaScript. Tak boleh jadi seorang Web Developer kalau tak tahu 3 sekawan ni. Wajib tahu untuk jadikan website anda ada 'rupa'. Tak jadi pakar tak mengapa. Asal bila baca code orang lain, tahu apa yang orang tu nak buat.
  • Bootstrap UI Framework. Upgrade skill CSS anda dengan pelajari bagaimana untuk mempercepatkan development UI sebanyak lebih dari 50% daripada coding CSS sendiri.
  • Freelancing. Tak semua orang nak bekerja dengan orang lain. Ada programmers yang memang nak kerja sendiri. Nak lebih bebas dari segi masa dan kewangan. Yes. Freelancing adalah salah satu cara untuk anda jana unlimited income. Saya akan kongsikan pengalaman saya selama lebih 6 tahun dalam dunia Freelancing sebagai seorang Programmer.

" Tapi ini semua untuk programmer, orang teknikal. saya tak reti coding-coding ni..

Ya. Saya memahami anda yang bukan datang dari background IT. Series tutorial yang ada didalam Kelas Design adalah mesra non-IT people.

Itu janji saya.

Ramai yang sertai Kelas Design pun bukan datangnya 100% dari Background IT. Ada pengguna platform ini, seorang ustaz. Ada juga seorang jurujual kedai runcit..

Tapi mereka tetap nak belajar.. kerana nak ubah kualiti hidup mereka..

Saya janji, sekiranya anda ikuti apa yang saya kongsikan, anda mampu untuk bangunkan sebuah website anda sendiri. Baik website simple mahupun yang complex.
** Sebelum ianya penuh

This platform is just like netflix. but for person like you

Yang nak belajar bangunkan sebuah website dengan pantas, cantik, optimize
serta menjadikannya sebagai `Money Machine`. Atau anda yang nak
Upskill kemahiran Programming.
** Sebelum ianya penuh

There's no catch!

Mungkin anda tertanya-tanya, kenapa platform ini saya boleh berikan secara PERCUMA kepada anda untuk gunakan.

Sedangkan saya, kena tampung kos server dan sebagainya.

Giving back to society..

Itu adalah perkara yang saya nak sangat buat. Saya nak Contribute kepada masyarakat.

Jadi oleh sebab itu saya tawarkan seat Percuma kepada anda yang berminat nak belajar bagaimana untuk bangunkan sebuah website berasaskan WordPress..

Tetapi..

Jika anda ingin pergi lebih jauh, anda boleh support Kelas Design dengan subscribe membership yang ada. Hanya sedikit yuran komitmen yang anda perlu bayar. Totally optional!

Anda masih boleh teruskan pembelajaran jika anda tidak mahu support.

Most of people akan duduk & berharap agar tuhan ubah masa depan mereka tanpa mereka perlu buat sesuatu..

  • Ini bukan platform untuk anda menjadi pakar dalam Design Website dalam Satu hari..
  • Ini juga bukan platform untuk anda buat sales RM1 Juta dalam masa seminggu..
  • Dan ini juga bukan platform untuk anda Secure Position sebagai Senior Programmer..
Ini adalah platform untuk anda belajar dan upgrade Skills anda dalam Web Development.

Tekan butang dibawah untuk Daftar Akaun Kelas Design.
** Sebelum ianya penuh

Ahh.. anda telah sampai kesini...

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca Page ini dari mula sampai sekarang.

Saya harap anda telah mengambil keputusan untuk daftar dan menggunakan Platform ini untuk mengubah kualiti hidup anda dengan belajar membangunkan sebuah Website.

Terlalu banyak konten yang World-Class Series / Tutorials menunggu anda didalam.

Terima kasih sekali lagi, Kita jumpa didalam.

Sulaiman Misri

F.A.Q

Penafian : Kelas Design atau Muhamad Sulaiman Misri tiada kaitan dengan mana-mana platform yang disebut diatas. Hanya sanya semata-mata sebagai konten pembelajaran. Sebarang perubahan yang berlaku dalam platform diatas tidak menjadi tanggungjawab Kelas Design untuk memberitahu kepada semua pengguna Kelas Design.